STOP marnowaniu żywności!
Marki nie pozwolą na marnotrawstwo
Wiadomo, że Święta Bożego Narodzenia wiążą się z dużymi zakupami produktów żywnościowych. Kupujemy różnego rodzaju ryby: karpie, śledzie, makrele, sandacze, leszcze, itd. Zaopatrujemy się w produkty potrzebne na dania w Pierwszy i Drugi Świąt, typu: kiełbasy, różne mięsa, produkty na bigos, składniki na zupy, itp. Nie brakuje nam w lodówkach sałatek jarzynowych, zupa grzybowa lub barszcz stoi w wielkim garze, a półmiski zapełnione są pasztecikami, pierogami i wędlinami. Konsumpcyjny styl życia pozwala nam na organizowanie ogromnych uczt przypominające te rodem z filmu Felliniego „Wielkie Żarcie”. Jednakże Święta trwają krótko. Dwa, trzy dni i kończy się wielkie żarcie. Niestety zostajemy wówczas z całą masą jedzenia, które się marnuje.
W tym roku mieszkańcy Marek mają bardzo dobrą okazję do tego, aby nie pozwolić na marnotrawstwo żywności. Centrum Aktywności Fabryczna 3 w Markach będzie zbierała niepotrzebną, lecz nie popsutą żywność 27 grudnia. Jedzenie można tam dostarczać w godz. od 8:00 do 17:00. Jest to jednodniowy punkt odbioru produktów świątecznych. Pracownicy Mareckiego Ośrodka Pomocy Społecznej dostarczą produkty żywnościowe potrzebującym.
Co możesz przekazać?
Należy pamiętać o tym, aby przekazywać niewykorzystaną żywność tylko taką, którą sami byśmy chcieli spożyć. Jeżeli więc zastanawiamy się nad wyrzuceniem czegoś, co faktycznie do jedzenia już średnio się nadaje, to wówczas lepiej jest to wyrzucić. Osoby ubogie potrzebują bowiem żywności przekazanej w sposób rozsądny.
CAF3 będzie przyjmować więc pieczywo oraz inne produkty pieczone, również warzywa, konserwy, owoce, sery, produkty suche, serki oraz jogurty. Można także przekazać samodzielnie ugotowane dania i zupy – należy jednak je dokładnie zapakować i opatrzyć datą przygotowania dania. Również wszelkie inne produkty z długotrwałą datą przydatności do spożycia można przekazać do CAF3. Należy pamiętać, by produkty pakować w szczelne pojemniki.
CAF3 nie będzie przyjmował surowego mięsa, wszystkiego, czego składnikiem będzie niepasteryzowane mleko oraz surowych jajek. Jeżeli jakiś produkt będzie miał ślady, wskazujące na to, że zaczął się proces gnicia, nie będzie on przyjmowany. Ponadto CAF3 nie przyjmie tych produktów, których data ważności upłynęła oraz wyrobów alkoholowych.