Duński gigant spożywczy Danish Crown planuje masowe zwolnienia – 500 etatów do likwidacji
Wiodący duński producent i eksporter mięsa, Danish Crown, podjął decyzję o redukcji liczby zatrudnionych na około 500 stanowiskach. Niels Duedahl, nowo wybrany dyrektor generalny przedsiębiorstwa, uzasadnia ten krok stanem kryzysowym, w jakim obecnie znajduje się firma. W portfolio duńskiego koncernu znajduje się także polska marka „Sokołów”.
Specjalizująca się w przetwórstwie i sprzedaży głównie mięsa wieprzowego i wołowego firma Danish Crown to aktor o globalnym zasięgu na rynku spożywczym. Zgodnie z informacjami zawartymi w oficjalnym komunikacie prasowym, planowane cięcia kadrowe są elementem strategii mającej na celu ograniczenie kosztów operacyjnych firmy.
„W Danish Crown mamy do czynienia z kryzysem, który wymaga od nas podjęcia radykalnych działań. Obecny poziom naszych kosztów jest nieproporcjonalnie wysoki w porównaniu do generowanych przez nas przychodów” – tłumaczy sytuację Niels Duedahl, który objął funkcję dyrektora generalnego firmy 1 września 2024 r.
Koncern planuje zlikwidować 500 etatów pracowników umysłowych jako część głęboko zakrojonej reorganizacji. Działania te mają przyczynić się do redukcji kosztów w bieżącym roku o sumę rzędu 500 mln koron duńskich. „Ta decyzja nie była dla mnie łatwa, ale niestety zwolnienia są niezbędne, jeżeli chcemy przywrócić naszej firmie stabilność finansową” – podkreśla Niels Duedahl.